jeudi 30 juin 2011

Pyszny mus z owocami - Mousse délicieuse aux fruits


Błyskawiczny deser gotowy w 15 minut i bez pieczenia!


Składniki (8 osób):
500 g serka naturalnego homogenizowanego
400 g malin*
15 cl śmietanki
1 bia
łko

60 g cukru


1. Zrobić ze śmietanki i cukru bitą śmietanę. Aby bita śmietana się udała należy ją dobrze schłodzić, a naczynie w którym będzie ubijana umieścić puste na kwadrans do zamrażalnika.
Ubić białko na sztywną pianę, dodając 1 łyżkę cukru w połowie ubijania.


2. Wymieszać serek aby był całkowicie gładki i wmieszać delikatnie bitą śmietanę, pianę z białka, a na końcu 2/3  malin.

3. Wla
ć mus do szklaneczek lub pucharkói wyłoż pozostałe maliny na wierzchu.

Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem.

*Maliny można zast
ąpić truskawkami, jagodami, mango lub świeżym ananasem pokrojonym w małe kostki. Można też zrobić mieszankę z rożnych owoców: jagód, jeżyn, truskawek, melona, brzoskwiń, agrestu...





Mousse délicieuse aux fruits  
                                  
15 minutes de préparation et pas de cuisson!
Pour 6 personnes: 
500 g de fromage blanc lisse   
400 g de framboises* 
15 cl de crème fleurette 
1 blanc d'œuf  
60 g de sucre en poudre

1. Fouettez la crème fleurette en chantilly et d'autre part, battez le blanc d'œuf en neige en incorporant 1 c. à s. de sucre lorsqu'il est à moitié monté.

2. Lissez le fromage blanc et incorporez-y délicatement la chantilly, le blanc d'œuf, et enfin, les 2/3 des framboises.

3. Versez la mousse dans un compotier ou des verres à pied et répartissez le reste des framboises sur le dessus. Réservez au frais au moins 3h avant servir.

*Vous pouvez remplacer les framboises par des fraises, des myrtilles, de la mangue ou de l'ananas frais coupés en petits dés. Vous pouvez aussi mélanger plusieurs fruits: myrtilles, mûres, fraises, melon, pêches, groseilles...



Źródło/Source: "Les classiques de Camille"

mercredi 29 juin 2011

Widokówki z wakacji - Szwecja


Ciąg dalszy zdjęć z wakacji.
Po spędzonym czasie na Pomorzu zrobiliśmy mały skok do Stockholmu (50 minut samolotem z Gdańska).
Pogoda nam dopisała, szkoda tylko, że wiele sklepów, muzeów i restauracji było pozamykanych. Trafiliśmy na czas uroczystego powitania lata, które jest tutaj świętem narodowym zwanym "midsommarafton". 
W piątek nastepujący po 21 czerwca Szwedzi obchodzą noc letniego przesilenia: ubrani w tradycyjne stroje, tańczą i delektują się śledziami popijając snapsem
Nie udało nam się zwiedzić wszystkiego co sobie zaplanowaliśmy, a to co widzieliśmy znajduje się w części na poniższych widokówkach.

Dzień pierwszy: Gamla Stan (Stare Miasto). 
Na widokówce górnej: zdjęcie dolne na lewo i środkowe: Kungliga Slottet (Zamek Królewski)
Pozostałe zdjęcia: uliczki Starego Miasta


Dzień drugi: Stadshuset (Ratusz z 1923 r.)


 Dzień trzeci: Skansen
Ogród różany

 Domy w Skansenie z różnych epok.

Szklarnia i sad.

Przechadzka brzegiem wody.

mardi 28 juin 2011

Clafoutis z owocami sezonu - Clafoutis au fruits de saison (Przepis: Patrick Chevallot)


Oto szybki i prosty deser na lato. Clafoutis pochodzi z regionu Limousin, który się znajduje na o obszarze Masywu Centralnego. Tradycyjnie, jego głównymi składnikami , oprócz wiśni (zazwyczaj z pestkami), cukier, mąka, mleko i jajka. Niektóre warianty obejmują masło lub śmietanę. 
Składniki (8 osób):25 cl śmietany kremówki
4 jajka
100 g cukru z trzciny cukrowej
80 g orzechów laskowych zmielonych
(Jeśli nie masz orzechów laskowych, można je zastąpić mąką. Clafoutis wyjdą równie wyśmienite.)
1 łyżka mąki
500 g owoców do wyboru, w zależności od sezonu (Ja wybra
łam jagody.)
masło i cukier do foremek

1. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termostat 6).
Ubić jajka z cukremDodać śmietanę mieszając, a następnie zmielone prażone orzechy laskowe.
(Aby otrzymać prażone orzechy, należy je rozłożyć na blasze i piec przez 10 minut, często mieszając, w temperaturze 150 ° C - termostat 5).
Dodać mąkę i wymieszać wszystko ostatni raz.

2. Owoce obrać i/lub wydrylować, jeśli to konieczne, i pokroić na małe kawałki.
Wysmarować masłem osiem foremek i obsypać cukrem. Wyłożyć owoce na dnie i zal je masą z orzechów laskowych.
Piec 15 minut (Ja piekłam 30 minut, bo jagody wypuściły dużo soku).

3. Po upieczeniu, wyjąć foremki z piekarnika i lekko ostudzić przed spożyciem.

Obojętnie jakie są wybrane owoce trzeba ich dać dużo, jest to jeden z sekretów dobrego clafoutis.
Clafoutis może być przygotowany 1 dzień do 3 dni wcześniej.
Wystarczy tylko pamiętać, aby go podgrzać w piekarniku przez kilka minut. 
Podawać z sorbetem owocowym lub lodami.


Clafoutis aux fruits de saison
Ingrédients (pour 8 personnes):25 cl de crème liquideœufs100 g de sucre roux80 g de noisettes1 c. à soupe de farine500 g de fruits, selon la saisonun peu de beurre et de sucre pour les moules
1. Préchauffez le four à 180 ° C (th.6). Mélangez les œufs avec le sucre dans un saladier. Incorporez la crème en fouettant, puis la poudre de noisettes et la farine. Mélangez une dernière fois.
2. Lavez les fruits, épluchez-les et/ou dénoyautez-les si nécessaire, ensuite coupez-les en petits morceaux. Beurrez huit ramequins. Saupoudrez-les de sucre, répartissez les fruits dedans et recouvrez-les avec la préparation à la noisette. Faites cuire pendant 15 minutes.
3. A l'issue de la cuisson, sortez les ramequins du four et laissez tiédir avant de déguster.
* Torréfiez les noisettes pour que leur arôme se développe: préchauffez le four à 150°C (th.5), étalez la poudre de noisettes sur la plaque et faites-la griller pendant environ 10 minutes, en remuant souvent.* Si vous n'avez pas de poudre de noisettes, utilisez de la farine, les clafoutis seront très bons aussi.* Soyez généreux avec les fruits, c'est l'un des secrets d'un bon clafoutis.* Vous pouvez préparer vos clafoutis la veille, et jusqu'à 3 jours d'avance. Pensez juste à les faire tiédir au four pendant quelques minutes avant de les déguster.
Źródło/Source: "À emporter"


lundi 27 juin 2011

Widokówki z wakacji - Polska

Ustka

"Uch - jak gorąco! 
Puff - jak gorąco! 
Uff - jak gorąco!" 
Wysiadając z samolotu uderzyła nas gorąca fala ciężkiego powietrza.W atmosferze jakby czuć burzę, ale ciągle nie ma deszczu! 
Powrót znad Wybrzeża Bałtyckiego okazał się mniej przyjemny niż byśmy się spodziewali!
Ach, te nadmorskie pachnące iodem wieczorne powiewy! Już za nimi tęsknie! 
W Paryżu ciężko się oddycha i jak na razie nie czuję się na siłach aby stać w kuchni i gotować. Na samą myśl o włączeniu piekarnika dostaję wypieków... na twarzy. 
A więc na poczekanie umieszczam kilka fotografii z plażą, morzem i wsią Słowińską w Klukach.
Zachęcam również tych, ktorzy bedą mieli okazję spędzać wakacje nad Morzem Bałtyckim o udanie się do skansenu w Klukach, gdzie w każdą sobotę lipca i sierpnia odbywają się "Dni z Muzyką i Chlebem".
Pan przewodnik zapewniał, że będzie można potańczyć przy ludowej muzyce i skosztować ,między innymi, tradycyjnie pieczonego, świeżego chleba.
Więcej informacji na stronie internetowej: www.muzeumkluki.pl 



Skansen w Klukach 






Jezioro Łebsko


Plaża w Czołpinie

jeudi 16 juin 2011

Pomarańczowy cake z glazurą - Cake glacé à l'orange


Składniki (6 osób):
1 pomarańcza (najlepiej bio)
150 g cukru

150 g masła
3 jajka
150 g mąki
½ paczki proszku do pieczenia (ok. 5 g)

Na glazurę:
łyżki soku z pomarańczy 
45 g cukru pudru


1. Rozgrzać piekarnik do 170 ° C (termostat 5).
Wysmarować masłem i posypać mąką foremkę na ciasto.
W misce wymieszać tartą skórkę z cukrem.
Wycisn
ąć sok z pomarańczy.



2. Dodać do cukru zmiękczone, ale nie roztopione, masło i ubić na puszystą masę.
Dodawać jedno jajko na raz, i ubijać 2 minuty za każdym razem.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok pomarańczowy (odlewając 2 łyżki soku na glazurę).
Wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec przez 40 minut.


3. Przygotować lukier.
Przesiać cukier puder, a nast
ąpnie wymieszać z 2 łyżkami odstawionego soku pomarańczowego.
Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko ostudzi
ć przed wyjęciem z foremki.
Posmarowa
ć glazurą za pomocą pądzelka.





Cake glacé à l'orange


Ingrédients (pour 6 personnes):
1 orange non traitée
150 g de sucre n poudre
150 g de beurre
œufs
150 g de farine
1/2 sachet de levure chimique (5 g)
Pour le glaçage:
45 g de sucre glace


1. Préchauffez votre four à 170°C (th. 5). Beurrez et farinez un moule à cake. Râpez et hachez le zeste de l'orange, puis placez le avec le sucre dans un saladier. Frottez-les ensemble avec vos doigts jusqu'à ce que le sucre soit parfumé. Pressez le jus de l'orange. 


2. Incorporez le beurre pommade au sucre et fouettez jusqu'à obtention d'un mélange mousseux. Incorporez le œuf un par un, en fouettant 2 minutes à chaque fois. Ajoutez la farine tamisée avec la levure, puis le jus de l'orange en réservant 2 cuillères à soupe pour le glaçage. Versez la pâte dans le moule. Faites cuir au four pendant 40 minutes.


3. Pendant ce temps, préparez le glaçage. Tamisez le sucre glace, puis mélangez-le avec les 2 cuillerées à soupe de jus d'orange réservées. Sortez le cake du four. Laissez-le tiédir avant de le démouler. Placez-le sur une grille, puis à l'aide d'un pinceau, nappez-le de glaçage à l'orange. 

Źródło/Source: "Pâtisseries maison"