vendredi 20 juillet 2012

Czekoladowy krem z lawendą - Crème chocolat à la lavande (Przepis: Pierre Hermé)



Składniki:
1/2 litra mleka
1/2 litra śmietany kremówki
6 żółtek
100 g cukru kryształu
190 g czekolady "Guanaja" (70%)
Kilka kwiatów lawendy



1. Starkować czekoladę na grubuch oczkach.
2. W rondlu zagotować mleko, śmietanę, lawendę i odstawić do zaparzenia na 10 minut. Przecedzić.
3. W drugim garnku umieścić żółtka. Dodać cukier i trzepać przez 3 minuty. Następnie powoli przelać do drugiego garnka zawartość pierwszego, mieszając trzepaczką. Ugotować krem na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż osiągnie 85 ° C. Następnie zdjąć krem z ognia i zanużyć w garnku z wrzącą wodą na 4-5 minut, do osiągnięcia 86 ° C, idealnej temperatury gotowania. Powolnie mieszać, do otrzymania gładkiej tekstury.
4. Dodać do kremu czekoladę w trzech lub czterech razach, ubijając energicznie: co spulchnia krem, nadając mu jednocześnie niezwykłą gładkość.
5. Wlać krem do słoiczków i przykryć. Odstawić do lodówki na conajmniej 8 godzin przed podaniem. Przechowywać krem 48 godzin w temperaturze 4 ° C.



Crème chocolat à la lavande

Ingrédients:
1/2 l de lait
1/2 l de crème liquide 
6 jaunes d'œufs
100 g de sucre semoule
190 g de chocolat "Guanaja" (70%)
quelques fleurs de lavande


1. Râpez le chocolat sur une râpe à gros trous.
2. Dans une casserole portez à ébullition le lait, la crème et la lavande puis laissez infuser 10 minutes. Filtrez.
3. Dans une seconde casserole mettez les jaunes d'œufs. Ajoutez-y le sucre et fouettez le mélange pendant 3 minutes puis versez dans la seconde casserole le contenu de la première en mince filet, en tournant avec le fouet. Faites cuire la crème sur un feu moyen, sans cesser de la tourner, jusqu'à ce qu'elle atteigne 85 ° C, puis retirez-la du feu et laissez-la "pocher" pendant 4 à 5 minutes, jusqu'à ce qu'elle atteigne 86 ° C, sa température idéale de cuisson, en la tournant très lentement, de manière qu'elle acquière une parfaite onctuosité.
4. Ajoutez à la crème le chocolat, en trois ou quatre fois, en la fouettant vivement: cela allège la crème tout en lui donnant une onctuosité remarquable.
5. Versez la crème dans des pots et couvrez-les. Réservez 8 heures au moins au réfrigérateur, avant de servir. Vous conserverez la crème 48 heures à 4 ° C.




7 commentaires:

partycja.g a dit…

Piękne zdjęcia i smakowite rzeczy :)

...Nina Nixon... a dit…

Oh my word - that sounds heavenly.

Nina x

Gaby a dit…

Dziękuję bardzo Patrycjo! :)
I believe it taste heavenly good Nina :)

Kasia a dit…

Zdjęcia są przepiękne... Bardzo chciałabym spróbować tego kremu, może kiedyś :)

www.natalia-i-jej-świat.pl a dit…

Ojej ale pyszności u ciebie...

Gaby a dit…

Dziekuje Kasiu i polecam goraco ten krem!

Gaby a dit…

Dziekuje Mala Kuchareczko, u Ciebie tez widzialam swietne przepisy :)