mercredi 23 janvier 2013

Savarin czyli baba rumowa nasączana - Savarin ou baba au rhum



Składniki na ciasto:
250 g mąki
15 g świeżych drożdży lub jedna saszetka suszonych drożdży (8 g)
75 ml mleka
4 jajka
1 szczypta soli
15 g cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej

Składniki na syrop:
750 ml wody
300 g cukru
150 ml rumu
1 cytryna (najlepiej bio)
1 pomarańczowy (najlepiej bio)
1 laska wanilii

Składniki na bitą śmietanę:
250 ml śmietany kremówki (30%)
25 g cukru waniliowego

1. Rozpuścić rozdrobnione drożdże w ciepłym mleku. Umieścić mąkę, sól i cukier w misce. Dodać rozpuszczone drożdże i 2 jajka. Wymieszać tak, aby ciasto odklejało się od miski. Dodać 1 jajko, wymieszać i powtórzyć czynność z ostatnim jajkiem. Dodać zmiękczone masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiać do otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (termostat 6). Wysmarować masłem foremkę z kominkiem. Wlać ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
3. Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem, z rozciętą wanilią i jej miąższem, z otartą skórką z cytryny i pomarańczy. Parzyć przez 15 minut. Zdjąć z ognia, odsączyć i dodać rum. Pozostawić jeszcze ciepłe ciasto w formie i nasączać je gorącym syropem, aż do całkowitego nasycenia baby. Odstawić do ostygnięcia i przechowywać w lodówce, aż do podania.
4. Ubijać mocno schłodzoną śmietanę, dodając cukier waniliowy. 
Podawać babę z bitą śmietaną i z sezonowymi owocami.




Savarin ou baba au rhum
Ingrédients pour la pâte:
250 g de farine
15 g de levure boulanger (ou un sachet de levure déshydratée)
75 ml de lait
œufs
1 pincée de fleur de sel
15 g de sucre
100 g de beurre

Ingrèdients pour le sirop:
750 ml d'eau
300 g de sucre
150 ml de rhum agricole
1 citron non traité
1 orange non traitée
1 gousse de vanille

Ingrèdients pour la crème chantilly:
250 ml de crème fleurette
25 g de sucre vanillé

1. Diluez la levure émiettée dans le lait tiède. Versez la farine, le sel et le sucre dans un bol. Ajoutez la levure délayée et 2 œufs. Mélangez afin que la pâte se décolle des parois. Ajoutez 1 œuf, pétrissez et recommencez avec le dernier œuf. Lorsque la pâte est homogène, incorporez le beurre ramolli coupé en petits morceaux. Malaxez jusqu'à ce que la pâte devienne lisse et élastique. Laissez lever la pâte dans un endroit tiède, couverte d'un linge humide pendant 1 heure environ.
2. Préchauffez le four à 200 ° C (th.6). Beurrez le moule à savarin. Versez-y la pâte et laissez-la doubler de volume jusqu'aux bords de moule. Enfournez et faites cuire 20 minutes.
3. Préparez le sirop en faisant bouillir l'eau, le sucre, la gousse de vanille grattée et les zestes de citron et d'orange. Laissez infuser 15 minutes. Retirez du feu, filtrez et incorporez le rhum. Arrosez le gâteau tiède en le laissant dans son moule avec le sirop chaud, jusqu'à ce que le baba soit complètement imbibé. Laissez refroidir et réservez au réfrigérateur jusqu'au moment de servir.
4. Montez la crème fleurette bien froide en chantilly en ajoutant le sucre vanillé. Servez le baba avec la chantilly et les fruits de saison. 


6 commentaires:

Szana a dit…

jak zwykle piękna fotografia! a przepis do zapisania!
pozdrawiam!
szana :)

Gaby a dit…

Dziękuję Szana :-)

seledina a dit…

Wygląda tak, że ślinka cieknie mi po brodzie, muszę wypróbować :))

Aleksandra K a dit…

nigdy nie robilam, ale chyba trzeba bedzie sie ruszyc bo wyglada niesamowicie

Magda a dit…

Pamiętam tę babkę z dzieciństwa, oczywiście w wersji bezalkoholowej :-) Super wspomnienie i dzięki za nie :-)

Joanna Skoraczyńska a dit…

Takiemu ciasto nie można się oprzeć :-) Nie dość, że cudnie wygląda, to najpewniej też cudownie smakuje :-)