vendredi 15 février 2013

Ptysie - Choux à la crème



Składniki na ciasto parzone:
140 g mąki
120 ml wody
120 ml mleka
80 g masła
10 g cukru
4 jajka
1 szczypta soli

1. Wlać wodę do garnka, dodać masło, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia.
2. Zdjąć z ognia i dodać mąkę, wymieszać energicznie drewnianą łyżką.
3. Wstawić ponownie garnek na mały ogień, aby sparzyć ciasto, energicznie mieszając bez przerwy, przez około 1 minutę. Ciasto powinno formować kulę odklejającą się od ścian garnka.
4. Zdjąć garnek z ognia i umieścić jego zawartość w misce. Dodać pojedyńczo jajka, czekając by pierwsze było dobrze wmieszane, przed dodaniem następnego.
5. Rozgrzać piekarnik do 190 ° C.
6. Na lekko posmarowanej masłem blasze, przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką 14 mm, wyciskać w odstępach ptysie o 5 cm średnicy. Piec przez 10-15 minut. Po upłynięciu 1/3 czasu pieczenia, uchylić lekko drzwiczki piekarnika, aby uwolnić parę i wysuszyć ciasto.


Składniki na krem:
40 cl świeżego pełnotłustego mleka
4 żółtka
80 g cukru
40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
25 g masła
1 laska wanilii
Do smaku:
1 łyżka wody różanej
1 łyżka pasty pistacjowej

1. Laskę wanili podzielić na pół i zeskrobać nasiona. Do rondla, wlać mleko, dodać wanilię i nasiona, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć i naparzać przez 15 minut. Wyjąć laskę z mleka i doprowadzić ponownie do wrzenia.
2. W misce utrzeć żółtka z cukrem do zbielenia. Dodać skrobię i wymieszać. Wlać 1/3 gorącego mleka i również wymieszać. Przelać zawartość miski do garnka z mlekiem  i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdjąć krem ​​z ognia i ostudzić przez 10 minut. Dodać masło, energicznie mieszając. Podzielić krem ​​na trzy części. Do pierwszej wlać różaną wodę, a do drugiej pistacjową pastę. Wymieszać.
3. Przy pomocy rękawa cukierniczego z małą końcówką wypełniać ptysie kremem poprzez mały otwór na spodzie.

Składniki na lukier:
8 łyżek cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
czerwony i zielony barwnik spożywczy

1. Wymieszać cukier z wodą.
2. Podzielić lukier na trzy części. Do pierwszj dodać trochę czerwonego barwnika, a do drugiej zielonego. Zanurzyć ptysie z kremem różanym w lukrze różowym. Powtórzyć czynność z ptysiami pistacjowymi i lukrem zielonym, ptysiami waniliowym i lukrem białym.



Choux à la crème
Ingrédients pour la pâte à choux:
140 g de farine
120 ml d'eau
120 ml de lait
80 g de beurre
10 g de sucre
œufs
1 pincée de sel

1. Dans une casserole verser l'eau, ajoutez le beurre, le sucre et le sel. Portez à ébullition.
2. Retirez du feu et ajoutez la farine en une fois, mélangez rapidement à l'aide d'une spatule.
3. Remettez la casserole sur le feu doux pour dessécher la pâte, en tournant vivement sans arrêt pendant 1 minute environ. La pâte ne doit pas cuire mais former une boule se détachant bien des parois de la casserole.
4. Retirez la casserole du feu et mettez la pâte dans un bol. Ajoutez-y les œufs un à un, en attendent que le premier soit parfaitement incorporé pour ajoutez le suivant.
5. Préchauffez le four à 190°C.
6. Sur une plaque légèrement beurrée, à l'aide de la poche munie de la douille de 14 millimètres dressez des choux de 5 cm de diamètre en les espaçant bien. Faites cuire pendant 10-15 minutes. Au tiers de la cuisson, entrebâillez la porte du four, de manière à laissez la vapeur s'échapper et à dessécher un peu la pâte.

Ingrédients pour la crème:
40 cl de lait frais entier
3 jaunes d'œufs 
80 g de sucre
40 g de fécule de maïs
25 g de beurre
1 gousse de vanille
Pour parfumer:
1 cuillère à soupe d'eau de rose
1 cuillère à soupe de pâte de pistaches

1. Fendez la gousse de vanille en deux et raclez les graines. Dans une casserole, versez le lait, ajoutez-y la gousse et les graines et portez à ébullition. Retirez du feu, couvrez et laissez infuser 15 minutes. Retirez la gousse de vanille du lait et remettez le à chauffer jusqu'au frémissement. 
2.Fouettez les jaunes d'œufs et le sucre jusqu'à ce que le mélange blanchisse. Incorporez la fécule de maïs. Versez-y 1/3 du lait chaud et mélangez. Reversez le mélange dans la casserole contenante les 2/3 de lait et portez à ébullition en remuent sans arrêt. Retirez la crème du feu et laissez-la refroidir 10 minutes. Incorporez le beurre en tournant vivement. Divisez la crème en  trois parts, dans la première ajoutez l'eau de rose et dans la deuxième la pâte de pistache. Mélangez. 
3. Mettez successivement les crèmes pâtissières dans une poche munie d'une petite douille lisse et remplissez les choux en y faisant un petit trou.

Ingrédients pour le glaçage:
8 cuillères à soupe de sucre glace
1-2 cuillères à soupe d'eau chaude
colorants alimentaires rouge et vert

1. Mélangez le sucre avec de l'eau. 
2. Divisez le glaçage en trois parts. Dans la première ajoutez un peu de colorant rouge et dans la deuxième le colorant vert. Trempez des choux à la crème à la rose dans le glaçage rose. Recommencez l'opération avec les choux à la pistache et le glaçage vert et avec les choux à la vanille et le glaçage blanc.

6 commentaires:

Daktyle w czekoladzie a dit…

Przepiękne i bardzo efektownie podane!

Kasia a dit…

Wyglądają przecudownie, aż szkoda jeść :))

Gaby a dit…

Dziękuję! :-)

Ciekawska Magdalena a dit…

maleńkie i urocze; )

Marta a dit…

wspaniale wyglądają :) i świetnie sfotografowane!

skoraq cooks a dit…

Częstuję się tymi pysznymi ptysiami i życzę radosnych i spokojnych i pysznych Świąt. pozdrawiam cieplutko :-D