vendredi 12 avril 2013

Pistacjowy financier - Financier à la pistache



Składniki:
45 g mąki
30 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
3 białka z jajek
120 g zbrązowionego masła 
20 g zmielonych pistacji
30 g masy pistacjowej
1 szczypta soli

1. Przygotować zbrązowione masło. 
Pododgrzać je na średnim ogniu, aż do całkowitego wyparowania z niego wody. Masło będzie gotowe gdy przestanie szumieć i będzie miało lekko brązowy kolor. Uważać, aby go nie spalić. Przelać przez sitko do czystego naczynia i odstawić do ostudzenia.

2. Wymieszać w misce przesianą mąkę, zmielone migdały, przesiany cukier puder, zmielone pistacje i sól. Dodać białka z jajek i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.

3. Rozcieńczyć masę pistacjową z odrobiną masy z białek. Następnie połączyć obie masy razem. Na koniec wmieszać roztopione masło. Odstawić ciasto na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

4. Rozlać ciasto do foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do  220 ​​° C (termostat 7) przez 13-15 minut.




Financier à la pistache
Ingrédients:
45 g de farine
30 g de poudre d'amandes
50 g de sucre glace
3 blanc d'œufs
120 g de beurre noisette
20 g de poudre de pistaches
30 g de pâte de pistaches
1 pincée de sel

1. Préparez le beurre noisette. Faites-le chauffer dans une casserole à feu moyen, jusqu'à évaporation complète de l'eau. Le beurre sera prêt quand il aura cessé de "chanter", et aura une couleur légèrement brune. Faites attention à ne pas le brûler. Passez-le au tamis dans un récipient propre et laissez-le refroidir.  

2. Mélangez dans une jatte la farine tamisée, la poudre d'amandes, le sucre glace tamisé, la poudre de pistaches  et le sel. Ajoutez-y les blanc d'œufs et mélangez bien avec une spatule en bois.

3. Délayez la pâte de pistaches avec un peu de mélange aux blancs d'œufs. Ensuite mélangez les deux préparations ensemble. Enfin ajoutez le beurre noisette. Laissez reposer la pâte pendant au moins 1 heure au réfrigérateur.

4. Repartissez la pâte dans les moules à financier. Faites cuire à 220 ° C (th. 7) pendant 13-15 minutes.

7 commentaires:

Kasia a dit…

Nie dość, że pistacje to jeszcze śliczny zielony kolor, wszystko, co uwielbiam :))

Marta a dit…

prezentują się doskonale, ale skąd taką masę pistacjową?

cook and look a dit…

Pięknie wyglądają :)

Daktyle w czekoladzie a dit…

Piękne, ten kolor powala na kolana! Uwielbiam pistacje.

katarzynka a dit…

Kocham zdjęcia i kocham tą zieloność!

Unknown a dit…

Wygląda zabójczo ! Szamałabym :3

Ola a dit…

sama nazwa już brzmi wytwornie:)
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu