Składniki:
50 cl tłustego mleka
85 g żółtka z jajek (5 żółtek)
80 g cukru kryształu
25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Skórka z 1 cytryny
Skórka z 1 pomarańczy
2 gwiazdki anyżu
1 laska wanilii
Brązowy cukier
1. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu mleko z anyżem, cynamonem, skórką z cytryny i pomarańczy. Odstawić na godzinę do zaparzenia.
2. Wymieszać żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Ubić do uzyskania jendolitej masy.
3. Wlać gorące i odcedzone mleko na żółtka. Przelać wszystko do czystego garnka i gotować przez 10 minut na średnim ogniu ciagle ubijając.
4. Podzielić krem do płaskich miseczek i pozostawić do ostygnięcia.
5. Przed samym podaniem, posypać wierzch kremów brązowym cukrem i skaramelizować palniczkiem.
Crème catalane
50 cl de lait entier
85 g de jaunes d'œuf (5 jaunes)
80 g de sucre cristal
25 g de fécule de maïs
1 zeste de citron
1 zeste d'orange
2 étoiles de badiane
1 gousse de vanille
cassonade
1. Portez à l'ébullition à feu doux le lait avec les étoiles de badiane, la cannelle, les zestes de citron et de l'orange. Laissez infuser pendant 1 heure.
2. Mélangez les jaunes d'œufs, le sucre et la farine de maïs. Fouettez jusqu'à l'obtention d'une consistance lisse et homogène.
3. Ajoutez le lait filtré et encore chaud aux jaunes d'œufs. Transférez le tout dans une casserole propre et laissez cuire pendant 10 minutes à feu moyen sans cesser de fouetter.
4. Répartissez la crème dans les plats à crème brûlée. Laissez refroidir.
5. Au dernier moment, saupoudrez le dessus des crèmes de cassonade et caramélisez au chalumeaux.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire