Składniki (na 16 babeczek):
100 g słonego, stopionego i schłodzonego masła
2 roztrzepane jajka
100 ml pełnego mleka
150 ml kwaśnej śmietany
300 g mąki
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka (ok. 300g), obrane, oczyszczone z gniazd i pokrojone w kostkę
60 g orzechów włoskich grubo posiekanych
1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (termostat 6) i przygotować 16 foremek na mufinki (papierowe lub silikonowe).
2. Wymieszać razem stopione masło, rozbite jajka, mleko i śmietanę. Następnie szybko dodać suche składniki, jabłka i orzechy. Nie mieszać zbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate.
3. Wypełnić foremki ciastem i piec przez 25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.
Muffins aux pommes et aux noix
Ingrédients (pour 16 muffins):
100 g de beurre salé, fondu et refroidi
2 œufs battus
100 ml de lait entier
150 ml de crème fraîche
300 g de farine
100 g de cassonade
2 cuillerée à café levure chimique
1 cuillerée à café de bicarbonate de soude
2 pommes (environ 300g), pelées, épépinées et coupées en dés
60 g de noix grossièrement hachées
1. Préchauffer le four à 200C (th. 6) et préparez 16 caissettes à muffins en papier (ou en silicone).
2. Mélangez le beurre fondu, les œufs battus, le lait et la crème fraîche ensemble. Incorporez-y rapidement les ingrédients secs, puis les pommes et les noix. Ne mélangez pas trop la pâte qui devrait être un peu grumeleuse.
3. Garnissez les caissettes de pâte et enfournez-les pendant 25 minutes, jusqu'à ce que les muffins soient bien dorés.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire