mercredi 28 mars 2012

Mufinki z jabłkami i włoskimi orzechami - Muffins aux pommes et aux noix



Składniki (na 16 babeczek):
100 g słonego, stopionego i schłodzonego masła
2 roztrzepane jajka
100 ml pełnego mleka
150 ml kwaśnej śmietany
300 g mąki
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka (ok. 300g), obrane, oczyszczone z gniazd i pokrojone w kostkę
60 g orzechów włoskich grubo posiekanych

1Rozgrzać piekarnik do 200°C (termostat 6) i przygotować 16 foremek na mufinki (papierowe lub silikonowe).
2Wymieszać razem stopione masło, rozbite jajka, mleko i śmietanę. Następnie szybko dodać suche składnikijabłka i orzechyNie mieszać zbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate.
3Wypełnić foremki ciastem i piec przez 25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.




Muffins aux pommes et aux noix


Ingrédients (pour 16 muffins):
100 g de beurre saléfondu et refroidi
2 œufs battus
100 ml de lait entier
150 ml de crème fraîche
300 g de farine
100 g de cassonade
2 cuillerée à café levure chimique
1 cuillerée à café de bicarbonate de soude
2 pommes (environ 300g), pelées, épépinées et coupées en dés
60 g de noix grossièrement hachées

1. Préchauffer le four à 200C (th. 6) et préparez 16 caissettes à muffins en papier (ou en silicone)

2. Mélangez le beurre fondu, les œufs battus, le lait et la crème fraîche ensemble. Incorporez-y rapidement les ingrédients secs, puis les pommes et les noix. Ne mélangez pas trop la pâte qui devrait être un peu grumeleuse.
3. Garnissez les caissettes de pâte et enfournez-les pendant 25 minutes, jusqu'à ce que les muffins soient bien dorés.



jeudi 22 mars 2012

Tarty z gruszkami, sos karmelowy ze słonym masłem - Tartelettes aux poires, sauce caramel beurre salé



Składniki na 4 tarty:
Około 210 g kruchego ciasta (przepis tutaj)
3-4 gruszki
Na krem migdałowy:
60 g masła w temperaturze pokojowej
60 g migdałów w proszku
60 g cukru pudru
1 jajko
1/2 laski wanilii
trochę stopionego masła
kilka migdałów w płatkach
Na sos:
75 g cukru kryształu
5 cl śmietany kremówki
25 g słonego masła 


1. Rozgrzać piekarnik do 190 ° C (termostat 6).
2. Wysmarować foremki na tarty (12 cm średnicy) masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć foremki kruchym ciastem. Nakłuć spody widelcem, aby zapobiec pęcznieniu podczas pieczenia.
3. Gruszki obrać i wyciąć gniazda.Pokroić je w bardzo cienkie talarki.
4.  Rozgnieść masło za pomocą szpachelki. Dodać przesiany cukier puder i mielone migdały, również przesiane. Wbić jajko i wymieszać, aż do uzyskania gładkiego kremu. Rozprowadzić krem na spodzie tart.
5. Ułożyć gruszki na powierzchni kremu i wysmarować je roztopionym masłem. Wstawić tarty do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie posypać wierzch migdałami w płatkach i piec przez kolejne 5-10 minut.
6. Na dużym ogniu rozgrzać cukier z odrobiną wody w garnku, aby uzyskać dość ciemny karmel. Schłodzić karmel śmietaną kremówką. Zdjąć z ognia garnek i dodać słone masło. Rozlać sos na tarty tuż przed podaniem.


 Tartelettes aux poires, sauce caramel beurre salé


Ingrédients pour 4 tartelettes:
210 g environ de pâte sablée (recette ici)
3-4 poires
Pour la crème d'amandes:
60 g de beurre pommade
60 g de poudre d'amandes
60 g de sucre en poudre
œuf
1/2 gousse de vanille
un peu de beurre fondu
un peu d'amandes effilées
Pour la sauce:
75 g de sucre
5 cl de crème liquide
25 g de beurre salé

1. Préchauffez le four à 190 ° C (th. 6).
2. Beurrez et farinez les moules à tartelettes (12 cm de Ø). Garnissez les fonds des moules avec la pâte sablée. Piquez les fonds avec quelques coups de fourchette afin d’éviter qu'ils gonflent pendant la cuisson. 
3. Épluchez et videz les poires. Coupez les en très fines lamelles. 
4. Malaxez le beurre très mou avec une spatule. Ajoutez-y le sucre glace tamisé et la poudre d'amande également tamisée. Ajoutez l'œuf et mélangez jusqu'à l'obtention d'une crème homogène. Étalez la crème sur les fonds des tartelettes. 

5. Disposez les poires sur la surface de la crème et badigeonnez-les de beurre fondu. Glissez les tartelettes au four pour 15 minutes. Ensuite, saupoudrez le dessus des tartelettes d'amandes effilées et poursuivez la cuisson pendant 5-10 minutes. 
6. Faites chauffer le sucre avec un peu d'eau dans une casserole, sur feu vif, afin d'obtenir un caramel assez foncé. Déglacez le caramel avec la crème liquide. Hors du feu, ajoutez le beurre salé. Versez la sauce sur les tartelettes, juste avant servir.


vendredi 16 mars 2012

Babka czekoladowo-bananowa - Cake chocolat-banane



Składniki:
90 g cukru pudru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g gorzkiej czekolady
2 banany
170 g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki brązowego cukru 
2 łyżki rumu
3 łyżki miodu
4 jajka
60 g cukru kryształu


1. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termostat 6).
2. Przesiać cukier puder, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielić białka jajek od żółtek.
Starkować czekoladę. Pokroić banany w plasterki. Podsmażyć je na patelni z 20 g masła na dużym ogniu. Posypać brązowym cukrem, a następnie opalić je rumem. Odstawcić.
3. Ubić 150 g masła w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem, miodem i żółtkami. Ubić sztywną pianę z białek z cukrem kryształem i dodać de poprzedniej masy. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać banany i starkowaną czekoladę.
4. Wlać ciasto do foremki uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec przez 30 minut, a następnie obniżyć temperaturę na 160 ° C (termostat 5). Piec przez kolejne 30 minut.



Cake chocolat-banane


Ingrédients:
90 g de sucre glace
200 g de farine
1 cuillerée à café de levure chimique
120 g de chocolat noir
2 bananes
170 g de beurre pommade
3 cuillerées à soupe de vergeoise brune
2 cuillerées à soupe de rhum
3 cuillerées à soupe de miel
œufs
60 g de sucre


1. Préchauffez le four à 180 ° C (th.6).
2. Tamisez le sucre glace, puis la farine avec la levure. Séparez les blancs de jaunes d'œufs. 
Râpez le chocolat. Coupez les bananes en rondelles. Faites les rôtir à la poêle dans 20 g de beurre à feu vif. Saupoudrez-les de vergeoise, puis flambez-les avec le rhum. Réservez.
3. Fouettez 150 g de beurre pommade avec le sucre glace, le miel et les jaunes d'œufs. Montez les blancs en neige avec le sucre en poudre et incorporez-les au mélange précédent. Ajoutez la farine avec la levure, les bananes et le chocolat râpé.
4. Versez la pâte dans le moule préalablement beurré et fariné, faites cuire pendant 30 minutes, puis baissez le thermostat à 160 ° C (th.5). Poursuivez la cuisson pendant 30 minutes.


Przepis/Recette: "Pâtisseries maison" (Modifié)