mercredi 19 octobre 2011

Babeczki pomarańczowo-żurawinowe - Muffins orange-canneberges



Składniki (12 babeczek):
250 g mąki
180 g cukru
100 g masła
1 jajko
150 ml soku z pomarańczy

1 łyżka rumu
1 łyżka likieru pomarańczowego (Cointreau lub Grand Marnier)
skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczeszczonej
150 g suszonej żurawiny
1 szczypta soli

1. Zetrzeć skórkę z pomarańczy.Utrze
ć skórkę z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i żurawinę.

2. Wymieszać roztopione masło, sok pomarańczowy, rum, likier pomara
ńczowy i jajka, następnie wlać całość do mieszanki z suchych składnikówCiasto nie powinno być zbyt jednolite.

3. Wypełni
ć foremki na babeczki. Piec w temperaturze 200 ° C (termostat 6) przez 20 minut.




Muffins orange-canneberges


Ingrédients (12 muffins):
250 g de farine
180 g de sucre
100 g de beurre 
œuf
150 ml de jus d'orange
1 cuillerée à soupe de rhum
1 cuillerée à soupe de Cointreau ou de Grand Marnier
zeste d'une orange
cuillerée à café de levure chimique
1 cuillerée à café de bicarbonate de soude
150 g de canneberges sèches
1 pincé de sel


1. Râpez le zeste de l'orange, ensuite frottez-le avec le sucre. Ajoutez-y la farine, le levure chimique, le bicarbonate de soude, le sel et les canneberges.


2. Mélangez ensemble le beurre fondu, le jus d'orange, le rhum, le Cointreau et l'œuf, puis versez le tout dans le mélange précédant. La pâte obtenu doit être à peine homogène.


3. Garnissez les moules à muffins avec la pâte. Faites cuire au four à 200°C (th.6) pendant 20 minutes.

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