mardi 28 juin 2011

Clafoutis z owocami sezonu - Clafoutis au fruits de saison (Przepis: Patrick Chevallot)


Oto szybki i prosty deser na lato. Clafoutis pochodzi z regionu Limousin, który się znajduje na o obszarze Masywu Centralnego. Tradycyjnie, jego głównymi składnikami , oprócz wiśni (zazwyczaj z pestkami), cukier, mąka, mleko i jajka. Niektóre warianty obejmują masło lub śmietanę. 
Składniki (8 osób):25 cl śmietany kremówki
4 jajka
100 g cukru z trzciny cukrowej
80 g orzechów laskowych zmielonych
(Jeśli nie masz orzechów laskowych, można je zastąpić mąką. Clafoutis wyjdą równie wyśmienite.)
1 łyżka mąki
500 g owoców do wyboru, w zależności od sezonu (Ja wybra
łam jagody.)
masło i cukier do foremek

1. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termostat 6).
Ubić jajka z cukremDodać śmietanę mieszając, a następnie zmielone prażone orzechy laskowe.
(Aby otrzymać prażone orzechy, należy je rozłożyć na blasze i piec przez 10 minut, często mieszając, w temperaturze 150 ° C - termostat 5).
Dodać mąkę i wymieszać wszystko ostatni raz.

2. Owoce obrać i/lub wydrylować, jeśli to konieczne, i pokroić na małe kawałki.
Wysmarować masłem osiem foremek i obsypać cukrem. Wyłożyć owoce na dnie i zal je masą z orzechów laskowych.
Piec 15 minut (Ja piekłam 30 minut, bo jagody wypuściły dużo soku).

3. Po upieczeniu, wyjąć foremki z piekarnika i lekko ostudzić przed spożyciem.

Obojętnie jakie są wybrane owoce trzeba ich dać dużo, jest to jeden z sekretów dobrego clafoutis.
Clafoutis może być przygotowany 1 dzień do 3 dni wcześniej.
Wystarczy tylko pamiętać, aby go podgrzać w piekarniku przez kilka minut. 
Podawać z sorbetem owocowym lub lodami.


Clafoutis aux fruits de saison
Ingrédients (pour 8 personnes):25 cl de crème liquideœufs100 g de sucre roux80 g de noisettes1 c. à soupe de farine500 g de fruits, selon la saisonun peu de beurre et de sucre pour les moules
1. Préchauffez le four à 180 ° C (th.6). Mélangez les œufs avec le sucre dans un saladier. Incorporez la crème en fouettant, puis la poudre de noisettes et la farine. Mélangez une dernière fois.
2. Lavez les fruits, épluchez-les et/ou dénoyautez-les si nécessaire, ensuite coupez-les en petits morceaux. Beurrez huit ramequins. Saupoudrez-les de sucre, répartissez les fruits dedans et recouvrez-les avec la préparation à la noisette. Faites cuire pendant 15 minutes.
3. A l'issue de la cuisson, sortez les ramequins du four et laissez tiédir avant de déguster.
* Torréfiez les noisettes pour que leur arôme se développe: préchauffez le four à 150°C (th.5), étalez la poudre de noisettes sur la plaque et faites-la griller pendant environ 10 minutes, en remuant souvent.* Si vous n'avez pas de poudre de noisettes, utilisez de la farine, les clafoutis seront très bons aussi.* Soyez généreux avec les fruits, c'est l'un des secrets d'un bon clafoutis.* Vous pouvez préparer vos clafoutis la veille, et jusqu'à 3 jours d'avance. Pensez juste à les faire tiédir au four pendant quelques minutes avant de les déguster.
Źródło/Source: "À emporter"


Aucun commentaire: