jeudi 30 juin 2011

Pyszny mus z owocami - Mousse délicieuse aux fruits


Błyskawiczny deser gotowy w 15 minut i bez pieczenia!


Składniki (8 osób):
500 g serka naturalnego homogenizowanego
400 g malin*
15 cl śmietanki
1 bia
łko

60 g cukru


1. Zrobić ze śmietanki i cukru bitą śmietanę. Aby bita śmietana się udała należy ją dobrze schłodzić, a naczynie w którym będzie ubijana umieścić puste na kwadrans do zamrażalnika.
Ubić białko na sztywną pianę, dodając 1 łyżkę cukru w połowie ubijania.


2. Wymieszać serek aby był całkowicie gładki i wmieszać delikatnie bitą śmietanę, pianę z białka, a na końcu 2/3  malin.

3. Wla
ć mus do szklaneczek lub pucharkói wyłoż pozostałe maliny na wierzchu.

Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem.

*Maliny można zast
ąpić truskawkami, jagodami, mango lub świeżym ananasem pokrojonym w małe kostki. Można też zrobić mieszankę z rożnych owoców: jagód, jeżyn, truskawek, melona, brzoskwiń, agrestu...





Mousse délicieuse aux fruits  
                                  
15 minutes de préparation et pas de cuisson!
Pour 6 personnes: 
500 g de fromage blanc lisse   
400 g de framboises* 
15 cl de crème fleurette 
1 blanc d'œuf  
60 g de sucre en poudre

1. Fouettez la crème fleurette en chantilly et d'autre part, battez le blanc d'œuf en neige en incorporant 1 c. à s. de sucre lorsqu'il est à moitié monté.

2. Lissez le fromage blanc et incorporez-y délicatement la chantilly, le blanc d'œuf, et enfin, les 2/3 des framboises.

3. Versez la mousse dans un compotier ou des verres à pied et répartissez le reste des framboises sur le dessus. Réservez au frais au moins 3h avant servir.

*Vous pouvez remplacer les framboises par des fraises, des myrtilles, de la mangue ou de l'ananas frais coupés en petits dés. Vous pouvez aussi mélanger plusieurs fruits: myrtilles, mûres, fraises, melon, pêches, groseilles...



Źródło/Source: "Les classiques de Camille"

Aucun commentaire: