Składniki:
250 g masła
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 cukier waniliowy
olejek aromatyczny (np. migdałowy)
1. Roztopić w garnuszku masło, cukier, mleko i kakao.
Odlać pół szklanki na polewę, resztę odstawić do wystudzenia.
2. Do masy dodać 4 żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, cukier waniliowy, olejek i dobrze wymieszać.
3. Ubić pianę z 4 białek i delikatnie zmieszać z masą.
4. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C (termostat 6) i piec przez 45-50 minut.
5. Po ostygnięciu posmarować polewą czekoladową.
Można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami włoskimi.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire