lundi 1 août 2011

Ciasto bananowe - Cake à la banane (Przepis: Jean Sulpice)


Składniki:
190 g miąższu z dojrzałych bananów
3 jajka
190 g cukru
190 g mąki
1/2 paczki proszku do pieczenia (5g)
50 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta soli

1. Rozgrza
ć piekarnik do 160 ° C (termostat 5)
2. Wymieszać robotem miąższ z bananów i cukier przez 3 minuty. Dodać pojedyńczo jajka.
3. Do roztopionego masła dodać oliwę z oliwek i wlać stopniowo do ciasta. Dodać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszać.
4. Wylać ciasto do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec przez 45 minut.

Cake à la banane

Ingrédients:
190 g de chair de banane bien mûre
3 œufs
190 g de sucre
190 g de farine
1/2 sachet de levure chimique (5g)
50 g de beurre
1 c. à soupe d'huile d'olive
1 pincée de sel

1. Préchauffez le four à 160 ° C (th. 5).
2. Mélanger la chair de banane avec le sucre au batteur pendant 3 minutes. Incorporez les œufs un à un dans la purée de banane.
3. Faites fondre le beurre et ajoutez-y l'huile d'olive. Versez ce mélange tout doucement dans la préparation à la banane. Ajoutez la farine, la levure et le sel ensemble et mélangez.
4. Beurrez et farinez le moule à cake et versez-y la pâte. Faites cuire au four pendant 45 minutes.

Źródło/Source: "Cuisine en famille"


2 commentaires:

Wojciech Roszkowski a dit…

Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

Monika a dit…

Pyszne i proste ciasto! Przepis idealny! Dodałabym do niego jeszcze tylko filiżankę gorącej czekolady. Bardzo często przyrządzam ją w domu, korzytając z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ Taka czekolada świetnie poprawia nastrój i to fajna alternatywa dla filiżanki kawy. Polecam!