lundi 6 juin 2011

Cannelés bordelais ( przepis: Camille Le Foll )


Canelé jest małym ciastkiem, specjalnością z miasta Bordeaux. Wewnątrz miękkie i delikatne, o smaku wanili i rumu na zewnątrz jest pokryte chrupiącą skorupką karamelową. 


Składniki (24 sztuki) :
½ l mleka
2 całe jajka + 2 żółtka
100 g mąki
250 g cukru 
50 g masła + 50 g masła na foremki
1 łyżka stołowa rumu
1 wanilia

szczypta soli


1. Zagotować mleko z wanilią i masłem
Wanilię należy rozciąć wzdłuż, wyskrobać nożem jej zawartość. Nastepnie  wydobyty miąższ i strączek dodać razem do mleka i zaparzyć.

2. W międzyczasie, wymieszać mąkę, cukier a następnie dodać jajka i 
żółtka (wszystkie na raz).

Wlać wrzące mleko i wymieszać aby ciasto było jednolite.
Ostudzić i dodać rum.
Przecedzi
ć przez sitko i wstawić do lodówki na 1 godzinę.


3. Rozgrza
ć piekarnik do 180 ° C (termostat 6).

Wlać bardzo zimne ciasto do hojnie wysmarowanych masłem foremek, wypełniając je do 1 cm od krawędzi.
Wstawi
ć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę i 10 minut.

Canelé musi mieć skarmelizowaną skorupkę i być miękkie w środku.
Wyjąć ciastka z foremek gdy s
ą jeszcze gorące.



Ciastka te należy spożywać w dniu ich pieczenia. Na drugi dzień nie są już takie chrupiące!



Cannelés

Pour 24 cannelés
Ingrédients :
½ l de lait
2 œufs entiers + 2 jaunes d’œufs
100 g de farine
250 g de sucre en poudre
50 g de beurre +50 g pour beurrer les moules
1 c. à s. de rhum
1 gousse de vanille
1pincée de sel
Moules à cannelés

1. Faites bouillir le lait avec la vanille et le beurre.

2. Pendant ce temps, mélangez la farine, le sucre puis incorporez les œufs en une seule fois. Versez ensuite le lait bouillant jusqu’à l’obtention d’une pâte lisse et fluide. Laissez la refroidir, et ajoutez le rhum. Filtrez la préparation afin de récupérer la gousse de vanille et placez au réfrigérateur pendant 1 h.

3. Préchauffez le four à 180 °C (th. 6). Versez la pâte bien froide dans les moules généreusement beurrés en les remplissant à 1 cm du bord. Posez les sur la plaque du four et cuire pendant  1h10.
Les cannelés doivent avoir une croûte caramélisée et être moelleux à l’intérieur. Démoulez encore chaud.


Źródło/Source: "Les classiques de Camille" 

2 commentaires:

miss_coco a dit…

Wyszly zachwycajace i idealne ! Félicitations ;))

Gaby a dit…

Ciesze sie ze przepis sie sprawdzil!
Pozdrawiam serdecznie:)